top of page

Консультація для батьків "Що впливає на розвиток мовлення дитини в ранньому віці"

Мова дитини розвивається поступово. І якщо малюк трьох років з якихось причин відстає в мовному розвитку, то неможливо надолужити згаяне за кілька занять. Тому в першу чергу, позначимо ті фактори, які впливають на становлення мовлення дитини, збагачують його словниковий запас, а потім уявімо авторські вправи, які допоможуть Вам зорієнтуватися і вибрати правильний напрямок занять з дитиною.

Отже, що ж впливає на розвиток мовлення дитини? Ми звернулися до досліджень самого авторитетного фахівця з мовленнєвому розвитку в ранньому і дошкільному дитинстві – Тихеевой Е. І. Ось які фактори живлять і збагачують мова (і в цілому сприяють її появі), виділяє педагог.

Що впливає на розвиток мовлення дитини

Фактор №1. Спілкування. Мова з’являється і розвивається внаслідок потреби в спілкуванні з іншими людьми. Позитивний вплив на динаміку розвитку мовлення має спілкування і з дорослими, і з однолітками. Причому спілкування з дітьми робить набагато більш виражений характер – адже в групі товаришів діти чують більше нових слів, засвоюють нові граматичні конструкції. Однак для раннього розвитку мовлення найбільш актуально спілкування з дорослими, і в першу чергу з матір’ю. Саме мати «у відповіді» за мовленнєвий розвиток дитини перших місяців життя. Тому ми можемо вивести найважливіше і ключове правило для тих, хто замислюється про мовному розвитку дитини: необхідно як можна більше спілкуватися з дитиною, починаючи з перших хвилин його життя. І змістовне та емоційне спілкування будуть запорукою не тільки успішного мовного розвитку, але і психологічного благополуччя дитини. Промовляйте все те, що бачить дитина, розмовляйте з ним (як би чекаючи від нього відповіді, навіть якщо він ще й дуже малий), підспівуйте його гулению, активно радійте першим словами (мамина реакція дуже важлива для дитини).

Фактор №2. Діяльність. Основна діяльність малюка – це, звичайно ж, гра. Саме в грі дитина максимально проявляє самостійність в опануванні мови. Саме тому так важливо вчасно забезпечувати дитину необхідними іграшками та книжками. Для самих маленьких найбільш актуальні книги з великими зображеннями знайомих дитині предметів – займаючись по такій книжці, дитина з радістю буде показувати пальчиком на ті об’єкти, які дізнався і намагатися їх назвати. З іграшок дитині знадобляться ляльки, звірятка – їх так легко «одухотворити» і уявити, що вони здатні до діалогу, чи не так? Особливо корисною може виявитися іграшка бібабо – одягнувши її на руку, дорослий може ініціювати розмову з дитиною і потренувати у грі всі необхідні навички та вміння.

Фактор №3. Середа або матеріальна обстановка. Тут мова йде зовсім не про вартість іграшок та розвиваючих посібників! Е. В. Тихеева неодноразово підкреслює, що для повноцінного розвитку дитини, йому необхідно взаємодія з природою. Встановлено, що діти раннього та дошкільного віку з радістю спостерігають за рослинами і тваринами, слухають казки про природу, складають їх самостійно. Виходячи на прогулянку в різні сезони, ми виявляємо, що дитина дізнається все нові і нові слова. Ми звертаємо увагу малюка на сніг, лід, годівниці для птахів. Та яскраві враження, які дитина отримує від спілкування з природою, допомагають надійно закріпитися новим словами або словосполученнями в його пам’яті. Тому так важливо вирушаючи на прогулянку з дитиною, не забувати розмовляти і обговорювати його враження. Особливу роль відіграє насиченість яскравими враженнями. Тому не лінуйтеся розширювати звичні дитині кордони світу. Відводите все нові і нові місця. Здійснюйте екскурсії! Екскурсії можливі адже не тільки до пам’ятників, але і до старих деревах, красивим яскравим клумбам, квітучих кущів.

Фактор №4. Мова дорослих. Саме вона виступає джерелом для становлення мовлення дитини. Від того, наскільки правильно розмовляє дорослий, залежить багато чого! Читайте про це більш докладно у статті » Як розмовляти з маленькими дітьми (з неї Ви дізнаєтесь звід правил і вимог, які пред’являються до мови дорослого).

Фактор №5. Слух і здатність до наслідування. Слух – механізм, який дозволяє розвинутися мови. А здатність до наслідування необхідна для того, щоб освоїти інтонаційну бік мови. Діти схильні повторювати всі за дорослими. Тому вони (наприклад, на відміну від студентів) з радістю повторюють (або намагаються повторити) за дорослим нове слово. Тому так важливо володіти терпінням і повторювати дитині знову і знову назву нового для нього предмета .

Рівні комунікативно-мовленнєвого розвитку дітей.

Високий рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку відзначається високим рівнем фонетико_фонематичного, синтаксичного та семантичного розвитку; дитина розуміє і використовує різні компоненти невербальної поведінки, налагоджує спілкування з незнайомими ровесниками, молодшими і старшими дітьми; очікує від дорослих схвалення, знає, якої поведінки від неї чекають дорослі та їхню реакцію на неї; у взаємодії з дорослим виявляє прагнення до отримання нових вражень, сумісних дій; дитина часто вступає в контакт з однолітками.

Середній рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку відзначається середнім рівнем за усіма критеріями; мовлення супроводжується посмішкою, поглядом, жестами, розумінням деяких компонентів невербальної поведінки партнера, використанням невербальних засобів спілкування; але дитина очікує від дорослих схвалення, знає, якої поведінки від неї чекають дорослі; спостерігається значна кількість контактів під час спілкування, спілкування має достатній характер.

Низький рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку відзначається низьким рівнем за усіма критеріями; контактовстановлювальні засоби слабо виражені, спостерігається розуміння деяких компонентів невербальної поведінки партнера, рідко використовує невербальні засоби спілкування; очікує від дорослих осуду, не знає, якої поведінки від неї чекають дорослі, а взаємодія з дорослим виявляється у бажанні отримати його увагу, послухати казку; спілкування носить вибірковий характер, тривалість спілкування в одному гурті невелика.

Взаємозв’язок та співвідношення між типом родинного спілкування та комунікативно-мовленнєвим розвитком дошкільника

Високий рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку дошкільників зустрічається при гармонійному та авторитарному типі родинного спілкування. Це зумовлено тим, що дитина в сім’ї з авторитарним типом родинного спілкування знаходиться в центрі уваги батьків, які віддають їй багато сил і часу, прагнуть пришвидшити розвиток дитини.

При індиферентному та негармонійному типах родинного спілкування високий рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку у дошкільників відсутній. У таких родинах спостерігаються такі закономірності поведінки батьків: низький рівень контролю за дитиною, ігнорування або засудження вияву дитячої ініціативи; батьки не виявляють інтересу до виховання і розвитку дитини, через це недостатньо часу проводять з нею, що, в свою чергу, і призводить до середнього і низького рівня комунікативно-мовленнєвого розвитку дитини.

Низький рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку дошкільників найчастіше зустрічається при негармонійном та авторитарному типах родинного спілкування.

Отже, можна стверджувати, що комунікативно-мовленнєвий розвиток дошкільників значною мірою зумовлюється типом родинного спілкування.

Найбільш сприятливим для комунікативно-мовленнєвого розвитку дошкільника є гармонійний тип родинного спілкування, при авторитарному відзначено наявність полярних проявів – від дуже низького до дуже високого рівня комунікативно-мовленнєвого розвитку дошкільника. Загальна тенденція проявляється в тому, що чим кращі партнерські стосунки в сім’ї, чим частіше батьки виявляють зацікавленість дитиною, заохочують до спільного проведення часу, до мовленнєвої активності, тим вищий рівень комунікативно-мовленнєвого розвитку дитини.

Використана література

  • С.А.Михальська Родинне спілкування як чинник комунікативно–мовленнєвого розвиткудошкільника. Збірник наукових праць КПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології ім. Г.С.Костюка НАПН України

  • Богуш А.М. Мовленнєвий розвиток дітей від народження до 7 років: монографія / А.М.Богуш. – К.: Видавничий Дім “Слово”, 2004. – 376 с.

  • Крутій К.Л. Створення мовленнєвого середовища (теоретичні засади і практична реалізація)/ К.Л.Крутій. – Запоріжжя: ЛІПС, 2001. – 203 с.

  • Піроженко Т.О. Мовленнєвий розвиток дитини дошкільного віку / Т.О.Піроженко // Наукові записки Ін-ту психології ім. Г.С.Костюка АПН України / За ред. академіка С.Д.Максименка. – К.: Нора-Друк, 2003. – Вип.23. – 436 с.

  • Приходько Ю. Особливості спілкування дошкільників. /Ю.Приходько // Дошкіл. виховання. – 1982. – №11. – С. 10.


bottom of page