top of page

Взаємозв’язок логопеда та родини у корекційно – відновлювальній роботі з дітьми логопатами.

Іноді діти відчувають труднощі в оволодінні мовленням. Найчастіше це буває в ослаблених постійними хворобами дітей. Такі діти, як правило, потребують додаткової роботи над звуковимовою, загальним мовленнєвим розвитком. Своєчасне формування правильної вимови має важливе значення для загальної культури мовлення і, отже, для нормального мовленнєвого спілкування, для успішного оволодіння грамотою, а при вступі до школи - для засвоєння шкільної програми.

Одне з важливих завдань професійної діяльності вчителя - логопеда дитячого дошкільного навчального закладу є залучення батьків до проведення роботи із дітьми – логопатами по закріпленню засвоєного матеріалу на корекційно- відновлювальних заняттях. Оволодіння дитиною мовленням успішно йде тоді, коли з ним займаються не тільки в дошкільному закладі, але і в сім'ї. Передумовою ефективного залучення сімейного оточення до корекції звуковимови у дітей є чітко організована взаємодія логопеда з батьками, регулярна постановка перед ними конкретних завдань з наступною перевіркою якості їх виконання.

Виправити мовлення у дитини можна тільки об'єднаними зусиллями. Не сподівайтеся і не покладайтеся лише на логопеда і тим більше на свою дитину. Без Вашої допомоги виправити мовлення у неї неможливо. Встановіть правильний режим дня для дитини, щоб вона встигала погуляти і приготувати логопедичні завдання.

У вихідні дні займайтеся з дитиною за завданням логопеда. Не доручайте цю роботу родичам, так як вони не зможуть замінити Вас в такому важкій справі. Пам'ятайте, що постійні вправи допоможуть засвоїти правильне, ритмічне мовлення і розвинути акртикуляційну моторику.

Щоб робота з дітьми була ефективною, необхідно підвищувати свою обізнаність з даної проблеми.Для цього потрібно:

• відвідувати консультації логопеда, на яких він розповідає про попередження і виправлення недоліків розвитку мови у дітей;

• переглядати стенди для батьків, де даються рекомендації послідовної роботи з дитиною над звуковимовою і розвитком мови;

• відвідувати батьківські збори, на яких педагоги й батьки спільно вирішують поточні питання групи;

• в повсякденному спілкуванні тренувати дітей у чіткому проголошенні слів, у правильному використанні інтонації, вчити говорити досить голосно, не поспішаючи;

• використовувати в роботі з дитиною матеріали зі спеціальної літератури, рекомендованої логопедом.

Матеріали домашніх завдань повинні включати всі необхідні напрямки корекційної – відновлювальної роботи: закріплення лексичних понять, граматичних категорій, навичок звуковимови, розвиток фонематичних процесів і дрібної моторики.


bottom of page