top of page

Корекційно-розвивальна робота у логопедичній групі

У Томашгородському ДНЗ комбінованого типу «Сонечко» функціонує одна логопедична група. Її відвідують 12 дітей віком 4-6 років з логопедичним висновком фонетико-фонематичний недорозвиток мовлення (ФФНМ). Корекційно-розивальна робота будуються відповідно до програми Рібцун Ю. В. Програма корекційної роботи з розвитку мовлення дітей із ФФНМ.

Логопедична робота будується таким чином. Перші три тижні вересня відводяться для повного комплектування груп і підгруп дітей, які будуть займатися з логопедом в поточному навчальному році. В першу чергу діагностуються діти старших, середніх груп. За підсумками обстеження проводиться відбір заданої кількості дітей-логопатів від 4, 5 років і старше на наступний навчальний рік. Корекційна робота з дітьми, зарахованими на групу, починається з вересня місяця з поглибленого обстеження, згідно зі стандартним перспективного планування і планування індивідуальної роботи і відповідно до структури мовленнєвого дефекту.

Мета корекційно-відновлюванної роботи:

попередження, виявлення та усунення мовленнєвих порушень.

Основні завдання корекційного навчання:

  • формування правильної вимови (виховання артикуляційних навичок, звуковимови, складової структури) і розвиток фонематичного слуху (здатність здійснювати операції розрізнення і пізнавання фонем, складових звукову оболонку слова);

  • формування навичок звукового аналізу (спеціальні розумові дії по диференціації фонем і встановлення звукової структури слова);

  • розвиток комунікативності, успішності в спілкуванні.

Організація навчальної діяльності у логопедичній групі дитячого садка здійснюється за наступними напрямками:

- підгрупові корекційні заняття;

- індивідуальні корекційні заняття.

У роботі виділено такі розділи:

- робота над лексико-граматичною стороною мовлення;

- формування фонетичної сторони мовлення і розвиток фонематичного слуху;

- вдосконалення навичок звукового аналізу та синтезу;

- розвиток зв’язного мовлення.

Заняття із дітьми, які відвідують логопедичну групу проводяться щодня. Тривалість - згідно з вимогами програми.

Основною формою роботи з дошкільнятами логопедичної групи є індивідуальні корекційні заняття. Це обумовлено наступними причинами:

  • необхідність враховувати розклад занять в групі і режимних моментів;

  • різною структурою дефектів мовлення;

  • різним рівнем сформованості когнітивних процесів у дітей зі схожими мовленнєвими дефектами;

  • індивідуальним темпом засвоєння матеріалу;

  • необхідністю одночасної корекції декількох звуків;

  • соматичної ослабленості дітей, зумовлені чисельними пропусками через хворобу, що значно затримує процес корекції звуковимови.

Показником роботи логопеда нашого ДНЗ є стан звуковимови дітей – майбутніх першокласників.

Поряд з колекційними заходами логопедом проводиться профілактична роботу в ДНЗ, щодо попередження порушення мовлення у дітей. Педагог працює в тісному контакті з методистом, вихователями груп, в яких проводить корекційну роботу, батьками дітей, що займаються в логопедичній групі, вихователями та батьками інших груп за запитами.

На підгрупових заняттях проводиться робота по розширення і збагачення словникового запасу і відпрацювання граматичних категорій, з розвитку зв'язного мовлення - на базі пройденого мовного матеріалу.

На індивідуальних заняттях проводиться корекційна робота по формуванню артикуляційних укладів порушених звуків, їх постановку, автоматизацію, диференціацію і розвиток фонематичного слуху й сприйняття.

Індивідуальні заняття по корекції звуковимови проводяться 2 рази на тиждень з кожною дитиною. Тривалість індивідуального заняття в межах 15 - 20 хвилин. Індивідуальні заняття включають в себе:

- артикуляційну гімнастику (голосові, дихальні та артикуляційні вправи);

- постановку відсутнього звуку;

- автоматизацію звуку;

- диференціацію вивчених звуків.

Корекційно-розвивальне середовище логопедичної групи організоване таким чином, що кожна дитина має можливість займатися улюбленою справою: грою на розвиток дрібної моторики, настільними іграми та іграми на розвиток логіки і мислення. Ці ігри підбираються з метою мовленнєвого і загального розвитку дітей, для розвитку загальної уваги, пам'яті і логічного мислення, для формування звуковимови та фонематичного сприйняття і звукового аналізу. Підібраний дидактичний матеріал сприяє навчанню грамоти і збагаченню словникового запасу, формуванню граматичної будови мовлення, розвитку зв'язного мовлення.

В кінці поточного навчального року в ДНЗ проводиться обстеження та випуск дітей з логопедичної групи і набір дітей на наступний навчальний рік.




bottom of page